Kujdesi Infermieror I Pacienteve Me Hipertension-PDF Free Download

 KUJDESI INFERMIEROR I PACIENTEVE ME HIPERTENSION
13 Sep 2020 | 9 views | 0 downloads | 48 Pages | 801.15 KB

Share Pdf : Kujdesi Infermieror I Pacienteve Me Hipertension

Download and Preview : Kujdesi Infermieror I Pacienteve Me Hipertension

Report CopyRight/DMCA Form For : Kujdesi Infermieror I Pacienteve Me HipertensionTranscription

KUJDESI INFERMIEROR I PACIENTEVE ME HIPERTENSION ARTERIAL ME AVC. HEMORRAGJIK, P RMBAJTJA, Abstrakti 5, Fjal t ky e 5. Shkurtesat e p rdorura 6, Falenderime 6, Lista e figurave 7. Lista e grafik ve 7, Kapitulli I, 1 1Historiku 9, 1 2 1 P rkufizimi 10. 1 2 2 Si mund t di q kam hypertension 10, 1 2 3 Si matete tensioni i gjakut 11. 1 3 Etiologjia 13, 1 4 Klasifikimi i HTA 14, 1 4 1 Llojet e HTA 15.
1 5 Urgjenca hipertensive 17, 1 5 1 Parandalimi i urgjenc s hypertensive 18. 1 5 2 Nd rhyrje n trajtimin e urgjenc s hypertensive 18. 1 5 3 Urgjrnca hipertensive trajtohet 19, 1 6 Klinika 20. ELISA FLATI Page2, KUJDESI INFERMIEROR I PACIENTEVE ME HIPERTENSION ARTERIAL ME AVC. HEMORRAGJIK, 1 7 Rrezikshm ria e hipertensionit 21. 1 8 Komplikacionet 21, 1 9 Mjekimi 21, Kapitulli II.
Aksidentet Cerebrovaskulare dhe HTA 26, 2 1 Si hipertensioni rrit rrezikun p r AVC 27. 2 2 AVC hemoragjik 27, 2 2 1 Hemorragji Intracerebrale ICH 28. 2 2 2 Hemorragjia subarachnoid HSA 29, 2 3 Hipertensioni dhe AVC hemoragjik 30. 2 3 1 Simptomat 30, 2 3 2 Si diagnostikohet 31, 2 4 Trajtimi 31. 2 4 1 Diagnostikimi i AVC hemoragjik 32, 2 4 2 Trajtimi kovencional i AVC hemoragjik 32.
2 5 Pasojat e AVC hemoragjik 33, 2 6 Trajtimi i paciet ve me AVC hemoragjik 34. Kapitulli III, Studimi 36, 3 1 Q llimi 36, 3 2 Objektivi 36. ELISA FLATI Page3, KUJDESI INFERMIEROR I PACIENTEVE ME HIPERTENSION ARTERIAL ME AVC. HEMORRAGJIK, 3 3 Metodologjia 37, 3 4 Rezultatet 38. 3 4 1 Rezultatet e p rmbledhura 40, 3 5 Konkluzionet 40.
Kapitulli IV, Kujdesi infemieror p r t s mur t me HTA 41. Diagnoza infermierore 41, Q llimi I kujdesit infermieror 45. Nd rhyrja infermierore 46, Q llimi ind rhyrjes infermierore 47. Rezultatet e pritura 47, LITERATURA 48, ELISA FLATI Page4. KUJDESI INFERMIEROR I PACIENTEVE ME HIPERTENSION ARTERIAL ME AVC. HEMORRAGJIK, Hyrja Duke qen nj argument mjaft interesant dhe duke pasur parasysh norm n e saj t.
incidenc s n popullat n dhe ndikim t r nd sish m n cil sin e jetes s dhe perspektiv n e. mbijetes s do t theksoj n k t tez hipertensioni dhe shkaktar t e tij. Tensioni i lart i gjakut i njohur gjithashtu si hipertension sht vet m faktori m i r nd sish m. rreziku p r AVC n tru Ajo shkakton rreth 50 t avc ishemike dhe gjithashtu rrit rrezikun p r. AVC hemorragjik, Q llimi i studimit, Kam zgjedhur kujdesin infermieror n t s mur t me HTA me AVC hemorragjik p r arsye. se sht nj nga patologjite e cila sht rritur ndjesh m k to koh t e fundit ne shqip ri. Nj arsye tjeter se pse e kam zgjedhur kete tem sht se HTA sht nj s mundje e. fshehur dhe q ka shum persona qe jan me HTA por q nuk jan t diagnostikuar. Nj arsye tjet r sht se koh t e fundit sht v n re se kemi nj rritje te personave obez. te cil t b jn nj jet sedentare dhe p rdorin n m nyr t pakontrolluar duhanin dhe. alkolin te cilat jan nj nd r shkaqet kryesore t shfaqjes s HTA. Nj tjet r arsye sht se HTA shkakton edhe nj nga s mundjet e sistemit neurologjik si. AVC hemorragjik, Fjal t ky e, Hipertension arterial. Aksident cerebrovaskular, Presion diastolik, Presion sistolik. Diagnoza infermierore, ELISA FLATI Page5, KUJDESI INFERMIEROR I PACIENTEVE ME HIPERTENSION ARTERIAL ME AVC. HEMORRAGJIK, Shkurtesat e p rdorura, HTA Hipertension arterial.
VM Ventrikuli I majt, VD Ventrikuli I djatht, TA Tensioni arterial. ACE Frenuesit e enzim s konvertuse te Angiotenzin s. ARBS Antagonist t e receptorve t Angiotenzin s II, CCBS Kalciumi kanal bllokuesi. AVC Aksident cerebrovaskular, ICH hemorragji intracerebrale. SAH hemorragji subarachnoide, CT Tomografi e kompiuterizuar. MRI Rezonanc magnetike, Falenderime, Kjo tem u realizua n saj te vullnetit dhe kemb nguljes time p r t arritur nj rezultat t mire dhe.
t kenaqshem n diplomimin e Masterit t nivelit t pare. Dua t theksoj se p rve pun s dhe perkushtimit tim nj mb shtetje t madhe dhe nj pun t. pakursyer p r pergatitjen e k saj teme e kam marr nga Prof Assoc Pirro Prifti udh heq si i tem s. t cilin e falenderoj pa mas, Gjithashtu falenderoj dhe t gjith stafin akademik per pun n dhe kontributin e tyre n diplomimin. tim si dhe p r risit dhe dinjitetin q i kan dh n k tij Fakulteti. Gjithashtu falenderoj dhe familjen time q mund suan dhe m mbeshtet n n studimet e mia. Faleminderit, ELISA FLATI Page6, KUJDESI INFERMIEROR I PACIENTEVE ME HIPERTENSION ARTERIAL ME AVC. HEMORRAGJIK, Lista e figurave, Fig 1 Matja e tensionit t gjakut. Fig 2 Nj aparattensioni sphygmomanometer, Fig 3 Matja e tensionit arterial nga inermieri ose nga vete personi. Fig 4 D mtimet q sjell presioni i larte i gjakut, Fig 5 Medikamente antihipertensive.
Fig 6 AVC hemorragjik, Fig 7 Hemoragjia Intracerebrale ICH dhe Subachnoide SAH. Fig 8 Kujdesi ifermieror, Fig 9 Kujdesi ifermieror ne pacietet me HTA. Lista e grafik ve, Grafiku 1 Raste t vdekjeve nga s mundje me HTA. Grafiku 2 Raporti meshkuj femra n popullaten e studiuar. Grafiku 3 Prevalenca e HTA me AVC, Grafiku 4 Raporti I pacient ve me HTA nga AVC. ELISA FLATI Page7, KUJDESI INFERMIEROR I PACIENTEVE ME HIPERTENSION ARTERIAL ME AVC.
HEMORRAGJIK, Duke qen nj argument mjaft interesant dhe duke pasur parasysh norm n e saj t incidenc s n. popullat n dhe ndikim t r nd sish m n cil sin e jetes s dhe perspektiv n e mbijetes s do t. theksoj n k t tez hipertensioni dhe shkaktar t e tij. T dh nat m t fundit nga INSTITUTI I SH NDETIT PUBLIK tregojn q. Mbi 50 e vdekjeve n vendin ton shkaktohen p r shkak t Hipertensionit. Nj n kat r shqiptar mbi mosh n 50 vje vuan nga kjo s mundje. 700 mij njer z n vendin ton vuajn nga hipertensioni. 25 e popullsis n mosh madhore vuajn nga s mundja e hipertensionit. 65 e t s mur ve me hipertension vuajn edhe nga s mundjet e zemr s. 7 e t s mur ve jan adoleshent, Duhet t diktojm n koh problemet me hipertensionin sepse organizmi ka aft si t p rshtatet. me kushtet e reja N momentin q do shfaqen problemet n organe t ndryshme do jet tep r. von Ashtu si nj postulat i mjek sis thot t parandalosh sht m mir se ta. trajtosh duhet t v m theksin n diagnostikimin e hersh m t s mundjes. N baz t t dh nave bot rore n se e p rpjestojm n lidhje me popullsin n shqip ri arrijm n. konkluzionin se 15 persona n dit mund t p sojn nj aksident cerebrovaskular n vendin ton. ELISA FLATI Page8, KUJDESI INFERMIEROR I PACIENTEVE ME HIPERTENSION ARTERIAL ME AVC. HEMORRAGJIK, Kapitulli I, 1 1 Historiku, T kuptuarit modern t sistemit kardiovaskular filloi me pun n e mjekut illiam Harvey 1578. 1657 i cili e p rshkroi qarkullimin e gjakut n librin e tij DE MOTU CORDIS Kleriku. Anglez Stephen Hales b ri matjen e par t presionit t gjakut t publikuar n 1733 P rshkrimet e. hipertensionit si nj s mundje vinin nd r t tjera nga Thomas i Riu n 1808 dhe ve an risht Richard. Bright n vitin 1836 Raporti i par i presioni i lart i gjakut p r nj person pa prova t s mundjes. s veshkave sht b r nga Frederick Akbar Mahomed 1849 1884 Megjithat hipertensionit si. nj entitet klinik erdhi n jet n 1896 me shpikjen e manshet s me baz sphygmomanomet ri nga. Scipione Riva Rocci n 1896 Kjo lejoi matjen e presionit t gjakut n klinik N 1905 Nikolai. Korotkoff p rmir soi teknik n duke p rshkruar tingujt Korotkoff q jan d gjuar kur arterie sht. auscultuar me nj stetoskop nd rsa mansheta sphygmomanometer sht shfryr. Historikisht trajtim p r at q u quajt s mundje e pulsit t v shtir konsistonte n zvog limin e. sasis s gjakut me an t gjakderdhjes apo zbatimin e Leeches Kjo sht mb shtetur nga. Perandori i Verdh i Kin s Cornelius Celsus Galeni dhe Hipokrati N shekujt e 19 dhe 20. para se trajtimi efektiv farmakologjik p r hipertension u b e mundur tre modalitetet e trajtimit. p rdoreshin t gjitha me efekte an sore t shumta kufizim i rrept i natriumit p sh diet orizi. Sympathectomy larguarit kirurgjikal e nj pjese t sistemit nervor simpatik dhe terapi pyrogen. injeksioni i substancave q shkaktonin ethe t rthorazi reduktimin e presionit t gjakut. Kimikati i par p r hipertension thiocyanate natriumi sht p rdorur n vitin 1900 por kishte. shum efekte an sore dhe ishte e pap lqyeshme Disa agjent t tjer u zhvilluan pas Luft s s. Dyt Bot rore m t popullarizuar dhe t efektive t arsyeshme t cilat ishin. tetramethylammonium chloride dhe derivat i saj hexamethonium hydralazine dhe Reserpine. rrjedh nga bima medicinale Rau olfia serpentina, Nj arritje t madhe ishte me zbulimin e agjent ve t par t mir toleruar nga goja I pari.
ishte klorotiazid diuretik thiazidik i par dhe zhvilluar nga antibiotiku sulfanilamide i cilierdhi n. dispozicion n vitin 1958 M pas beta bllokuesit bllokuesit e kanaleve t Kalciumi frenuesit. angiotensin konvertimin enzim ACE blockers receptor Angiotensin dhe renin frenuesit jan. zhvilluar si agjent antihipertensive, ELISA FLATI Page9. KUJDESI INFERMIEROR I PACIENTEVE ME HIPERTENSION ARTERIAL ME AVC. HEMORRAGJIK, 1 2 1 far sht hipertensioni, Presioni i gjakut i referohet forces s ushtruar nga qarkullimi I gjakut n muret e brendshme t. en ve t gjakut dhe p rb n nj nga shenjat kryesore jetike muret e brendshme t en ve t gjakut. Presioni arterial sistolik ndodh pran fillimit t ciklit kardiak presion arterial diastolic sht gjaku. presion m t ul t n faz pushimi t ciklit kardiak Edhe pse fjala p rmban tension kjo nuk sht. rrept sisht nj s mundje e njer zve t shqet suar edhe pse nivelet e stresit t lart p r nj. periudh t zgjatur kohe mund t ndikojn n nivelin e presionit t gjakut Nj personi q ka nj. presion sistolik t barabart ose m t lart se140 mmHg ose nj presion diastolik barabart ose mbi. 90 mmHg n nj num r t leximit nj pasnj shme thuhet t ket presionin e lart t gjakut Presioni. normal i gjakut sht m pak se120 mmHg p rpresion sistolik gjakut dhe m pak se 80 mmHg t. presionit diastolik t gjakut, Shum njer z q kan hipertension nuk jan t vet dijsh m p r gjendjen e tyre dhe shum prej tyre. zbulojn gjendjen e tyre gjat nj ekzaminimi rutin vjetor me mjekun e tyre. 1 2 2 Si mund ta di n se kam hipertension, Tensioni i lart igjakut sht p rcaktuar si nj presion sistolik i gjakut sip r140 mmHg dhe nj. presion diastolik i gjakut mbi 90 mmHg Tensioni sistolik i gjakut sht presioni maksimal n. arteriet kur kontraktohet zemra Presioni diastolik i gjakut sht presioni minimal n arteriet mes. kontraktimeve te zemr s, Ju do t klasifikoheni me tension t lart n se tensioni juaj sht vazhdimisht mbi 140 90 mmHg.
ELISA FLATI Page10, KUJDESI INFERMIEROR I PACIENTEVE ME HIPERTENSION ARTERIAL ME AVC. HEMORRAGJIK, 1 2 3 Si matet tensioni i gjakut, Fig 1 Matja e tensionit t gjakut. Tensioni i gjakut zakonisht matet me nj instrument t vog l i l vizsh m quajtur aparat tensioni i. gjakut sphygmomanometer Aparati i presionit t gjakut p rb het nga nj pomp ajri nj mat s. presioni dhe nj manshet prej gome Nj sia matese e presionit t gjakut sht quajtur milimetra t. merkurit mm Hg, Mansheta vendoset rreth krahut dhe fryhet me pomp n e ajrit n nj presion q bllokon rrjedh n e. gjakut ne arterie kryesore arteries brachial cili qarkullon n p rmjet krahut. Krahu sht shtrir edhe n an n e trupit n nivel t zemr s dhe presioni i manshet s n krah dhe. arterie lirohet gradualisht, Pasi ka filluar l shimi i ajrit infermieri d gjon me nj stetoskop per t par vler n e presionit t. gjakut Presioni n t cil n infermieri d gjon nj pulsation e par nga arterie sht presion systolic. e cila sht e barasvlevshme me presionin maximal te gjakut Presioni ulet me tej dhe pulsation i. fundit qe ndalon sht presion diastolic e cila sht e barasvlevshme me presionin minimal t. gjakut Matja e tensionit t gjakut mund t b het edhe me makina elektronike q punojn. automatikisht me bateri, ELISA FLATI Page11, KUJDESI INFERMIEROR I PACIENTEVE ME HIPERTENSION ARTERIAL ME AVC.
HEMORRAGJIK, Fig 2 Nj aparattensioni, sphygmomanometer. KUJDESI QE DUHET TE KEMI KUR MATIM TA, Aparati i tensionit duhet t jet me shtyll zhive Aparatet elektronike nuk jan t k shilluara. t p rdoren sepse jo gjithmone jane te sakt Tensioni i gjakut si rregull duhet t matet nga. personeli mjekesor, Ka disa rregulla si duhet te matet TA. I s muri nuk duhet te kete pire duhan dhe kafe prej 2or sh p rpara matjes duhet t. q ndroje 5 6min i qet, TA matet ulur, TA duhet t matet n t dy krah t q detyrimisht t jen t zhveshur plot sisht. Si rregull TA n krahun e djatht n m t shumt n e rasteve sht m I lart se n. krahun e majt, Shifrat e TA merren n vler sim ato q v rehen si m t larta.
ELISA FLATI Page12, KUJDESI INFERMIEROR I PACIENTEVE ME HIPERTENSION ARTERIAL ME AVC. HEMORRAGJIK, 1 3 ETIOLOGJIA, Gjendja e t pasurit tension t lart gjaku sht referuar edhe si hipertension. Hipertensioni mund t lind nga shum gj ra Si diet t pahijshme me rritjen e konsumit t. yndyrnave dhe kolesterolit t lart n ushqim mund t shkaktojn tensionin e lart Shqet sime. emocionale mund t rrisin rrezikun e hipertensionit Ndonj her mjek t nuk mund t nxjerr n pah. rr nj t e hipertensionit por p r ata t cilat arsye jan p rcaktuar zgjidhje sht m e dukshme. Ka disa faktor q cojn n rritjen e TA, Faktori nervor sht shum I r nd sish m n shfaqjen e s mundjes. Faktor favorizues jan, Sforcimetfizike barra ushqimet me yndyrna. Trashegimia Herediteti, Kolesteroli n sIntoleranca ndaj glukozes.
Pesha e trupit, Veprimtaria e retines, 1 3 1 EFEKTET E HIPERTENSIONIT. N se ju keni disa probleme me en t e gjakut n veshk n tuaj at her mund sia p r shfaqjen e. hipertensionit sht m e lart Parenkima e veshkave dhe s mundjet renale vaskulare jan dy. kujdesi infermieror i pacienteve me hipertension arterial me avc hemorragjik elisa flati page1 universiteti aleksander moisiu durres fakulteti i studimeve profesionale departamenti mjek si dega infermieri e pergjithshme master profesional kirurgjikal mikrotez tema kujdesi infermieror i pacienteve me hipertension arterial me avc hemorragjik punoi udh heq s elisa flati prof

Related Books

KUJDESI INFERMIEROR PER PACIENTET ME TRAKEOSTOMI

KUJDESI INFERMIEROR PER PACIENTET ME TRAKEOSTOMI

KUJDESI INFERMJEROR TEK PACIENTET ME TRAKEOSTOMI MASTER PROFESIONAL OBJEKTIVAT 1 Te mesojme cfare eshte dhe per cfare sherben trakeostomia 2 Mjetet e domosdoshme per te kryer procedure e trakeostomise 3 Si kryhet procedura e trakeostomise 4 Cili eshte kujdesi infermieror para dhe pas nderhyrjes 5 Kur mund ta perdorim trakeostomine

KUJDESI SH NDET SOR N GJERMANI Albanisch

KUJDESI SH NDET SOR N GJERMANI Albanisch

KUJDESI SH NDET SOR Albanisch 3 Kjo broshur do t ju ndihmoj t kuptoni m sistemin e sh ndet sor gjerman Ne d shirojm q t merrni ndihma sa m t shpejta dhe efikase K tu do t mund t gjeni informata lidhur me D Sigurimin sh ndet sor D Sigurimin e kujdesit D Preventiva sh ndet sore P rve k saj do t mund t gjeni edhe udh zime p r terminin e juaj tek mjeku

What Women Bring to the Exercise of Leadership

What Women Bring to the Exercise of Leadership

and leadership women hold only 14 4 of executive positions in Fortune 500 companies while men hold 85 6 Regarding executive earnings women earn 7 6 of the top earnings compared to 92 4 for men 7 For those employed full time in management and professional occupations the average median weekly earnings are 1 266 for men and 939 for women 8

Storage of Fruits and Vegetables

Storage of Fruits and Vegetables

Storage of Fruits and Vegetables need for the home preservation and food processing of earlier days built for vegetable or fruit storage

Verrechnungspreisrichtlinien 2010 BMF

Verrechnungspreisrichtlinien 2010 BMF

Title Verrechnungspreisrichtlinien 2010 Author BMF Created Date 11 5 2010 10 35 27 AM

Introduction to Microsoft Publisher Tools You May Need

Introduction to Microsoft Publisher Tools You May Need

Introduction to Microsoft Publisher Tools You May Need 1 Why use Publisher instead of Word for creating fact sheets brochures posters newsletters etc While both Word and Publisher can create documents that seem fairly similar at first glance the underlying structure of each is markedly different

SAMPLE WRITTEN SELECTION EXAM FOR THE CORRECTIONAL OFFICER

SAMPLE WRITTEN SELECTION EXAM FOR THE CORRECTIONAL OFFICER

The following pages provide sample questions that represent the written selection exam for the CO YCO and YCC classifications Your answers to these questions can be checked using the answer key and explanations provided at the end of the sample exam Sample Written Selection Exam for the CO YCO and YCC Classifications Page 1

Product News C12 ACERT Marine Propulsion Engine

Product News C12 ACERT Marine Propulsion Engine

PRODUCT NEWS CAT C12 ACERT MARINE PROPULSION ENGINE LEXM5524 00 4 of 6 C F S B r h W k g r e w o P e n i g n E W k e u q r o T m N Engine Speed rpm 600 800 10001200 1400 1600 1800 2000 2200 2400 495 333 171 9 2942 2008 1073 139 468 381 294 207 C F S B r h p h b l r e w o P e n i g n E p h e u q r o T t f b l Engine Speed rpm 600 800 10001200 1400 1600 1800 2000 2200 2400 664 446

Alberta s Bighorn Backcountry offers spectacular Rocky

Alberta s Bighorn Backcountry offers spectacular Rocky

Public Land Use Zone Rules Know the Law General You shall comply with the lawful orders instructions and directions of an Officer You shall comply with the instructions prohibitions and directions contained in signs and notices posted by or at the

BUCCANEER xtra

BUCCANEER xtra

avoid contact of herbicide with foliage green stems exposed non woody roots or fruit of crops desirable plants and trees because severe injury or destruction may

CONVERSION OF GROUP OR EMPLOYEE LIFE INSURANCE TO AN

CONVERSION OF GROUP OR EMPLOYEE LIFE INSURANCE TO AN

process your application and issue a policy without this information If you received this form because you are no longer eligible for Waiver of Premium the Notice of Right to Convert form does not need to be completed Please refer to your Waiver of Premium cover letter from the insurance company for instructions 3 Select the amount of

ACT ON NAVIGATION IN THAI WATERS B E 2456

ACT ON NAVIGATION IN THAI WATERS B E 2456

ACT ON NAVIGATION IN THAI WATERS B E 2456 Whereas there has been the Royal Command of His Majesty King Vajiravudth Pra Mongkut Klao Chao Yu Hua proclaiming that the Act on Navigation in Thai Waters of 25th June R S 124 has sill contained