Een Veilige Stad Begint In De Buurt - Veiligheid Maastricht

3y ago
29 Views
2 Downloads
217.41 KB
9 Pages
Last View : 12d ago
Last Download : 3m ago
Upload by : Arnav Humphrey
Transcription

Een veilige stadbegint in de buurt

Het Meerjarenprogramma (MJP)veiligheid Maastricht 2019-2022 beschrijftde veiligheidsthema’s waarmee we dekomende 4 jaar aan de slag gaan. Onsdoel? Een zo veilig mogelijk Maastrichtin 2022. Anders dan eerst geven we onzeveiligheidsaanpak nu nadrukkelijker vormvanuit de leefwereld van onze inwoners.Met deze samenvatting zetten we al eeneerste stap in die richting. Hierin leest uwat een meerjarenprogramma inhoudt,wat het vertrekpunt is, wat we gaan doenen hoe we verder gaan.

Een veiligheidsanalyseWe hebben de veiligheidssituatie inMaastricht geanalyseerd. De betrokkenheiden inbreng van inwoners en in- en externepartners maakt dit tot een herkenbaaren breed onderschreven beeld van deveiligheidssituatie in de stad eind 2017.Uitkomst analyseDe veiligheidsaanpak heeft zich de afgelopendecennia sterk ontwikkeld. Ooit was het eengemeentelijke taak waarbij samen met depolitie vooral achteraf op criminaliteit enonveiligheid werd gereageerd. Repressief.Inmiddels pakken we veiligheidsvraagstukkensamen op met andere afdelingen van degemeente, partners en inwoners. Integraal enpreventief.Uit de veiligheidsanalyse blijkt dat westappen hebben gezet in het verbeteren vande veiligheid in de stad. Het aantal gevallenvan gerapporteerde criminaliteit daalt. En deveiligheidsbeleving is ook, zij het in minderemate, verbeterd. Dat is positief, maar het beeldvertelt ons tegelijkertijd dat onze aanpak inde beleving van inwoners nog onvoldoendevoelbaar is. Voor ons het signaal om deveiligheidsaanpak nadrukkelijker op te pakkenvanuit de leefwereld van onze inwoners.De Integrale Veiligheidsanalyse Maastricht2014—2017 is online te bekijken viawww.veiligheidmaastricht.nl.

MeerjarenprogrammaIn een meerjarenprogramma beschrijven we debeleidsmatige kaders en uitgangspunten van eenbepaald onderwerp. In dit geval veiligheid. We bepalenwelke richting we uit willen: wat willen we bereikenmet onze veiligheidsaanpak? En hoe willen we datdoen? Dat staat samen met wat we precies gaan doen(uitwerking, acties en maatregelen) in (tweejaarlijkse)uitvoeringsagenda’s. Het meerjarenprogramma biedtdus geen panklare oplossingen, maar geeft de richtingaan waar en hoe we deze oplossing gaan vinden. Allesmet als doel Maastricht veiliger te maken.Rode dradenUit de veiligheidsanalyse blijkt dat hetnodig is om de komende jaren ondermijnendecriminaliteit, veiligheidsgerelateerdeoverlast en veelvoorkomende criminaliteit(zoals woninginbraak, zakkenrollerij envoertuigcriminaliteit) centraal te stellen inonze veiligheidsaanpak.We zetten onze aanpak op deze thema’s voor dekomende vier jaar voort. Anders dan eerst gaanwe de komende jaren de veiligheidsaanpaknadrukkelijker vanuit de leefwereld vanonze inwoners vormgeven. Naast een aantalstadsbrede thema’s staat de maatschappelijkeopgave centraal. Die aanpak moet zichtbaar,voelbaar en herkenbaar zijn voor onzeinwoners. Vandaar ook de titel van hetprogramma: ‘Een veilige stad begint in de buurt’.Bij deze aanpak betrekken we onze inwoners,andere domeinen en partners. We hebbenhet dan over vooral het sociale en het fysiekedomein en sleutelpartners als politie, hetOpenbaar Ministerie en het Veiligheidshuis.

AanpakHoe gaan we te werk? Onze missie luidt: ‘Westreven naar een zo veilig mogelijk Maastricht in2022. We bouwen voort op onze ingezette aanpaken we brengen veiligheid terug naar de buurt.’Om die missie waar te maken hebben we eenaantal prioriteiten gesteld. Centraal staat deaanpak van ondermijnende criminaliteit. Ookde aanpak van veiligheidsgerelateerde overlasten veelvoorkomende criminaliteit krijgt dekomende jaren voorrang. Daarnaast staat hetverbeteren van de veiligheidsbeleving hoog oponze prioriteitenlijst.‘We streven naar een zoveilig mogelijk Maastrichtin 2022. We bouwen voortop onze ingezette aanpaken we brengen veiligheidterug naar de buurt.’

Aanpak AanpakOndermijnende criminaliteitVeelvoorkomende criminaliteitOndermijning is een veelomvattend begrip. Hetgaat om allerlei vormen van criminaliteit die degrens tussen de bovenwereld en de onderwereldvervagen. Bijvoorbeeld criminelen die eenvergunning of subsidie aanvragen voor een ophet eerste gezicht normale activiteit, maar dieuiteindelijk bedoeld is om bijvoorbeeld geldwit te wassen.Met veelvoorkomende criminaliteit bedoelenwe criminaliteit die zich in de alledaagseomgeving van inwoners voordoet. Denk aanwoninginbraken, overvallen, zakkenrollerij endiefstal van voertuigen. Uit de veiligheidsanalyseblijkt dat er minder veelvoorkomendecriminaliteit is. We zetten de ingezette aanpakdaarom voort, maar tegelijkertijd gaan we dieook waar mogelijk nog beter maken.Om ondermijning het hoofd te bieden blijvenwe samenwerken met onze ketenpartners, maarook met private partners.We maken ondermijnende factoren zichtbaar.Dat doen we door de weerbaarheid van desamenleving te vergroten. En dat betekent datwe inwoners gaan helpen om criminelen buitende deur te houden. Plus we gaan onze eigenorganisatie bewust maken van ondermijning.Tot slot willen we inzicht krijgen in de manierwaarop het vastgoed in Maastricht gefinancierdis en hoe het gebruikt wordt. Criminelenhebben namelijk altijd vastgoed nodig voorhun criminele processen. Daarom is er hetproject Vastgoed in Beeld.Nieuw is dat inwoners en ondernemers nogactiever betrokken worden bij de zorg voor eenveilige buurt.

AanpakVeiligheidsgerelateerde overlastMet veiligheidsgerelateerd bedoelen we dat het gaatover overlast met een duidelijke impact op en relatiemet de openbare orde. Denk aan een burenruzie dieuitmondt in een vechtpartij op straat. Met openbareorde bedoelen we dan de normale gang van zaken in deopenbare (publieke) ruimte. We hebben verschillendebevoegdheden om tegen die vormen van overlast op tetreden. Maar vaak is zo’n onderdrukkende aanpak nietvoldoende. Daarom moeten we de aanpak van deze vormvan overlast voorzien van een stevige samenhangendeaanpak. Wij voeren de regie en betrekken inwoners enrelevante partners. Zowel intern als extern.We zetten ook meer in op integraliteit bij de ontvangst,beoordeling, doorverwijzing en aanpak. Dat betekentkort door de bocht gezegd dat we verder kijken dan onzeneus lang is. Komt er een melding binnen, dan kijkenwe welke andere partijen er nog bij betrokken zijn ofmoeten worden. Ook wijzen we een casushouder aan. Zobouwen we een dossier op en dat versterkt de aanpak.Lokale veiligheid heeft vaak raakvlakken met nietveiligheidsgerelateerde overlast. Denk aan zwerfafval,verloedering van een buurt, of verkeersoverlast.Als de overlast onder een ander beleidsveld valt,ligt de verantwoordelijk om het op te lossen bij dedesbetreffende eigenaar van het beleidsveld. Bij hetvoorbeeld van zwerfafval is dat stadsbeheer. Vanuitveiligheid wordt die aanpak wel ondersteund enversterkt als dat nodig is.Tot slot blijven we samenwerken met dewoningcorporaties. Bijvoorbeeld om drugshandel aante pakken. Daarvoor hebben we ook prestatieafsprakengemaakt.

AanpakVerbeteren van de veiligheidsbelevingHoe veilig mensen zich in een buurt voelen staat vaak losvan de objectieve veiligheidscijfers. Het kan dat er nooit ietsgebeurd is in een buurt en dat de mensen zich er toch onveiligvoelen. De komende jaren staat de veiligheidsbeleving daaromhoog op de agenda. Ons streven: in 2022 is het percentageinwoners van Maastricht dat zich wel eens onveilig voeltin de buurt gelijk aan of lager dan 25 procent. In 2022 is hetMaastrichtse rapportcijfer voor de veiligheid in de buurtgelijk aan of hoger dan een 7.We gaan het verbeteren van de veiligheidsbeleving met dehele gemeentelijke organisatie en samen met onze partners eninwoners oppakken. Het werken aan de veiligheidsbelevingvraagt een actieve betrokkenheid en inzet van professioneleen maatschappelijke partners, van andere domeinen binnende gemeente (zoals stadsbeheer of het sociaal domein) en deinwoners zelf.Samen met de buurten gaan we agenda’s opstellen. Hierinbenoemen we kort en krachtig thema’s die in de buurtleven als het gaat over openbare orde en veiligheid. Ookkomt er speciaal voor deze prioriteit een plan van aanpak.Hierin beschrijven we wat we precies gaan doen om deveiligheidsbeleving in de buurt te verbeteren. Welke concretehandvatten zijn er om de beleving van mensen te verbeterenen in welke gebieden staat de veiligheidsbeleving het meestonder druk? Op basis daarvan komen we met een concreteaanpak. In acute onveiligheidssituaties zetten we eenwerkvorm in waarbij inwoners en partners samen analyserenwat er aan de hand is en welke oplossingsrichting de meestekans van slagen heeft.Kortom: we leggen ons oor nog meer en beter te luister. Wathebben onze inwoners nodig om zich veilig te voelen inMaastricht?

ConcreetHoe gaan we nu verder?Zoals gezegd beschrijft ditmeerjarenprogramma de beleidsmatigekaders en uitgangspunten voor veiligheid.Die kaders en uitgangspunten vertalen we inuitvoeringsagenda’s. Op basis van die agenda’sgaan we over tot actie.Daarnaast gaan we door op de ingeslagen weg:hand in hand met onze in- en externe partners.Die aanpak werpt zijn vruchten af. Nu is hetzaak om die trend door te zetten en de goedeaccenten te leggen. Zoals dus accenten opveiligheidsbeleving en op communicatie. Meerdan tot nu toe gaan we in gesprek met onzeinwoners. Om uiteindelijk met onze aanpakdus nog nadrukkelijker aan te sluiten bij hunleefwereld.Meer weten?Bezoek www.veiligheidmaastricht.nl/meerjarenprogramma of neem contact op viapost-veiligheid@maastricht.nl.

veiligheid Maastricht 2019-2022 beschrijft de veiligheidsthema’s waarmee we de komende 4 jaar aan de slag gaan. Ons doel? Een zo veilig mogelijk Maastricht in 2022. Anders dan eerst geven we onze veiligheidsaanpak nu nadrukkelijker vorm vanuit de leefwereld van onze inwoners. Met deze samenvatting zetten we al een eerste stap in die richting.

Related Documents:

Ouders en oudercommissies worden jaarlijks geïnformeerd over de invulling van het vier ogen principe op hun locatie; . Leren spelen en spelend leren in een veilige en uitdagende omgeving is een kernwaarde van Nikkids. Als onderdeel van een veilige omgeving

Leslie, een Hohner Pianet, een Clavinet D-5, Solonia Strings en later op een Fender Rhodes, een Roland Juno 60, een MiniMoog, een Yamaha DX-7 en een Roland MKS-20 Piano. Flinke investeringen en een enorm gesjouw. Maar gelukkig waren daar de roadies: Ling Siem, Larry Gill †, Herbert Jan

Een sociaal plan is een overeenkomst tussen de werkgever en de vertegenwoordigers van de werknemers: de vakbonden. Het opstellen en afsluiten van een sociaal plan met werkgevers is een van de kerntaken van vakbonden. De vakbonden, zoals FNV Bondgenoten, vragen aan de werkgever met een voorstel voor een sociaal plan te komen,.

Vlaamse rand. Dit betekent dat het beeld van de stad, de stedelijke binding en ervaring voor drie vierde van de Vlaamse bevolking bepaald wordt door kleine en regionale steden. Vlaanderen kan vanuit dit oogpunt beschouwd worden als één grote stad, maar dan gaat het wel om een netwerk van vele, relatief kleine, stedelijke centra eerder dan een

een weiland grijs van rijm ik reis. De nacht ligt als een kat te spinnen. Onder de schors van de bomen rijpt het licht. In het water de schemer van een gezicht, dat opgeschrikt de ogen wendt. Omslachtig ik snuit mijn neus van kruid tussen de duimen van een waterplant. Een kikker veert op van het toilet. Een klein verlet op mijn lange reis.

Je kiest voor het mavo een vakkenpakket dat zo goed mogelijk aansluit bij één van de profielen van het havo. 2. Doe de nodige overstapmodules. Wil je wiskunde kiezen, dan moet je een overstapmodule voor wiskunde doen en deze met een voldoende afsluiten. Wil je een NG of NT profiel doen, dan moet je scheikunde inhalen. 3.

een cirkel van 100m. alles platgebrand, dat was het werk van de Jappen geweest. . Janus zegt, ik zal eens vragen, . Het werd een hele lange rit tot aan de achterkant van de vulkaan. Tenslotte leidde een weg een helling van deze berg op. Die was echter halfweg versperd door een bunker, zodat wij moesten lopen. Alleen de

Youth During the American Revolution Overview In this series of activities, students will explore the experiences of children and teenagers during the American Revolution. Through an examination of primary sources such as newspaper articles, broadsides, diaries, letters, and poetry, students will discover how children, who lived during the Revolutionary War period, processed, witnessed, and .