PRAVILNIK O ELEKTROENERGETSKIM POSTROJENJIMA IZMJENIČNIH .

3y ago
32 Views
3 Downloads
5.77 MB
71 Pages
Last View : 3m ago
Last Download : 3m ago
Upload by : Joao Adcock
Transcription

PRAVILNIK OELEKTROENERGETSKIMPOSTROJENJIMA IZMJENIČNIHNAPONA IZNAD 1 kV(NACRT)Mr.sc. Davor PetranovićInstitut za elektroprivredu i energetikuSeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićPOSTOJEĆI PRAVILNICI:1. Pravilnik o tehničkim normativima za elektroenergetskapostrojenja nazivnog napona iznad 1000 V2. Pravilnik o tehničkim normativima za zaštituelektroenergetskih postrojenja od prenapona3. Pravilnik o tehničkim mjerama za pogon i održavanjeelektroenergetskih postrojenjaPreuzeti prema članku 53. Zakona o normizaciji –„Narodne novine“, broj 55/96 i članku 20. stavak 1.Zakona o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenisukladnosti – „Narodne novine“, broj 158/03 i 79/07SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićHRN HD 637 S1:2002Ovu hrvatsku normu je izdao na temelju članka 9.Zakona o normizaciji (Narodne novine, br. 55/96)Državni zavod za normizaciju i mjeriteljstvo tako što jeeuropski dokument o usklađivanju HD 637 S1:1999,Power installations exceeding 1 kV a.c. prihvatio bezikakvih preinaka.Tekst hrvatske norme pripremio je tehnički odborDZNM/E TO 99, Električne instalacije iznad 1 kVDržavnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo.SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićSTRUKTURA HRN HD 6371. Područje primjene i upućivanje na druge norme2. Definicije3. Temeljni zahtjevi4. Izolacija5. Oprema6. Postrojenja7. Sigurnosne mjere8. Pomoćna postrojenja i upravljački sustavi9. Uzemljivački sustavi10.Pregled i ispitivanje na lokaciji prije preuzimanjaNormativni i obavijesni dodaci.SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićBUDUĆNOST HRN HD 637Izdvajanje svega što se odnosi na uzemljenje, budućida je u pripremi usvajanje dokumenta koji obrađujeuzemljenje elektroenergetskih postrojenja iznad 1 kV prEN 50522:2008, Earthing of power installationsexceeding 1 kV a.c.SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićPODLOGE ZA IZRADU NOVOG PRAVILNIKAPrvi korak je bio da se izvrši usporedba norme HRN HD637 S1 sa važećim domaćim i stranim propisima. Rezultatanalize je bila studija ″Podloge za izradu novogPravilnika (NP) o tehničkim normativima zaelektroenergetska postrojenja nazivnog napona iznad1000 V″″ koju je izradio FER Zagreb. Ova studija je bilarecenzirana od strane radne grupe naručitelja (HEP ODS)proširene sa nekoliko članova iz ostalih dijelova HEP-a.SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićPOVIJEST IZRADE NOVOG PRAVILNIKAPočetne radne verzije novog Pravilnika su izradilirepublički inspektori iz Državnog inspektorata RepublikeHrvatske.Ugovor za izradu novog Pravilnika je dobio Institut zaelektroprivredu i energetiku na temelju javnog natječajaMinistarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićKONCEPCIJA NOVOG PRAVILNIKAOdabrana koncepcija novog Pravilnika je da se usamom Pravilniku navedu tehnički i sigurnosnizahtjevi na elektroenergetska postrojenja nazivnognapona iznad 1 kV i da se ti zahtjevi povežu snormama u kojima su ti zahtjevi obrađeni.Ova koncepcija je neosjetljiva na izmjenu u normama,budući se Pravilnik veže na oznaku norme.SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićRECENZIJA PRVE RADNE VERZIJE PRAVILNIKANa prvu radnu verziju Pravilnika primjedbe su dali Državniinspektorat RH i Hrvatska komora arhitekata i inženjera ugraditeljstvu. Na temelju njih izrađena je druga radnaverzija Pravilnika, koja je bila na široj recenziji.SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićRECENZIJA DRUGE VERZIJE NOVOG PRAVILNIKA1. Državni inspektorat Republike Hrvatske, Odjel u područjuelektroenergetike,2. Hrvatska komora arhitekata i inženjera u graditeljstvu,Razred inženjera elektrotehnike,3. Ministarstvo za zaštitu okoliša, prostornog uređenja igraditeljstva,4. Hrvatska elektroprivreda (OPS i ODS),5. Končar – KET6. Dalekovod7. Elektroprojekt8. HERA,9. RAVEL,10. Projektni biro SplitSeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićNAJČEŠĆE PRIMJEDBE NA DRUGU RADNU VERZIJUPRAVILNIKA (1)1. Zašto se ne uvodi revizija elektrotehničkih projekata?2. Zašto se ne piše da je kod kratkog spoja mjerodavnoisklopno vrijeme osnovne zaštite?3. Zašto nije naglašeno kruto uzemljenje neutralne točke?4. Da li je elektrooprema građevni proizvod?5. Zašto se ne definira faktor X (F) u distributivnimmrežama?6. Zašto nije navedeno dozvoljeno vrijeme trajanjajednopolnih (dozemnih) kvarova u ovisnosti o načinuuzemljenja neutralne točke?SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićNAJČEŠĆE PRIMJEDBE NA DRUGU RADNU VERZIJUPRAVILNIKA (2)7. Zašto nisu obrađeni tehnički normativi za zaštituniskonaponskih mreža i pripadajućih transformatorskihstanica?8. Kada treba vršiti mjerenje potencijala sustava zauzemljenje i iznošenja opasnih potencijala?SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićDONOŠENJE NOVOG PRAVILNIKANovi pravilnik donosi ministar gospodarstva, rada ipoduzetništva na temelju članka 31. stavka 3. Zakona oenergiji („Narodne novine“, br. 68/01, 177/04, 76/07 i152/08), članka 39. stavka 3. Zakona o tehničkimzahtjevima za proizvode i ocjenjivanju sukladnosti(„Narodne novine“, br. 20/10), uz suglasnost ministricezaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva premačlanku 22. Zakona o prostornom uređenju i gradnji(„Narodne novine“, broj 76/07 i 38/09).SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićSTRUKTURA NOVOG PRAVILNIKA (1)I. Opće odredbeII. Tehnički i drugi zahtjevi za elektroenergetska postrojenjaIII. ka postrojenjaIV. Projektiranje elektroenergetskog postrojenjaV. Izvođenje i uporabljivost elektroenergetskog postrojenjaVI. Uporaba i pogon elektroenergetskog postrojenjaVII. Održavanje elektroenergetskog postrojenjaVIII.Zapisnici o pregledima i održavanjuIX. Prijelazne i završne odredbeX. OdgovornostXI. Prijelazne i završne odredbeSeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićSTRUKTURA NOVOG PRAVILNIKA (2)Prilog A: Popis norma koje se primjenjuju priprojektiranju, izvođenju radova, uporabi, pogonu iodržavanju elektroenergetskih postrojenjaPrilog B: Popis norma koje se primjenjuju na električnuopremu izmjeničnih napona iznad 1 kV. Popis jerazdijeljen prema grupama električne opremeSeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićI. OPĆE ODREDBEČlanak 1.Ovim se Pravilnikom propisuju tehnički i drugi zahtjevi zaelektroenergetska postrojenja nazivnih napona izmjeničnestruje iznad 1 kV (u daljnjem tekstu: elektroenergetskopostrojenje) i tehnički i drugi zahtjevi za proizvodenamijenjene za ugradnju u elektroenergetska postrojenja(u daljnjem tekstu: proizvodi odnosno električna opremaza elektroenergetska postrojenja), u svrhu osiguravanjasigurnosti i kvalitete opskrbe odnosno korištenja električneenergije i njihovog pravilnog rada za predviđenu namjenu.SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićČlanak 2. (1)(1) Ovaj Pravilnik se primjenjuje pri projektiranju rgetskih postrojenja, rekonstrukciji postojećihelektroenergetskih postrojenja i njihovoj uporabi odnosnopogonu i održavanju.(2) Ovaj Pravilnik se primjenjuje na elektroenergetskapostrojenja namijenjena za proizvodnju, prijenos,distribuciju, opskrbu odnosno korištenje električneenergije, te na njihovu pripadnu električnu opremu,instalacije i procese.SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićČlanak 2. (2)(3) Pri projektiranju, izvođenju radova, uporabi odnosnopogonu i održavanju elektroenergetskog postrojenjamoraju se osim ispunjavanja zahtjeva ovoga Pravilnikaispunjavati i zahtjevi propisani posebnim propisima upodručju prostornog uređenja i gradnje, proizvodnje,prijenosa, distribucije, opskrbe odnosno korištenjaelektrične energije, sigurnosti i zdravlju pri radu, zaštiteod požara, te zahtjevi propisani drugim posebnimpropisima.SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićČlanak 2. (3)(4)Pri izvođenju radova na elektroenergetskompostrojenju, sa elektroenergetskim postrojenjem i u blizinielektroenergetskog postrojenja moraju se osimispunjavanja zahtjeva ovoga Pravilnika ispunjavati izahtjevi propisani posebnim propisima u područjusigurnosti i zdravlju pri radu s električnom energijom.(5) Pojedini zahtjevi za elektroenergetska postrojenjamogu se za određenu vrstu elektroenergetskog postrojenjaodnosno građevine s posebnim propisom urediti drugačijeu odnosu na zahtjeve ovoga Pravilnika, ako je to potrebnos obzirom na njihove posebnosti. U takvom slučaju sezahtjevi ovoga Pravilnika primjenjuju samo za onezahtjeve koji nisu uređeni s takvim posebnim propisom.SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićČlanak 3. (1)(1) Ovaj Pravilnik se primjenjujeelektroenergetska postrojenja:naslijedećaStanice - zatvoreni i/ili otvoreni električni pogonskiprostori sa sklopnim uređajima i/ili transformatorima upodručju proizvodnje, prijenosa, distribucije, opskrbei/ili korištenja električne energijeElektroenergetska postrojenja na stupu – sklopniuređaji i/ili transformatori koji se nalaze izvanzatvorenog električnog pogonskog prostora.SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićČlanak 3. (2)Elektrane ili više elektrana na istoj lokaciji –elektroenergetsko postrojenje koje obuhvaća generatore itransformatore sa svim pripadajućim sklopnim uređajima isvim pomoćnim električnim sustavima. Dijelom postrojenjane smatraju se veze između elektrana koje su na različitimlokacijama.Elektroenergetska postrojenja tvornica, industrijskihpostrojenja ili drugih industrijskih, ključivoelektroenergetska postrojenja i veze među zatvorenimelektričnim pogonskim prostorima (uključivo stanicama)koje su na istoj lokaciji, osim kad su te veze dio prijenosneili distribucijske mreže.SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićČlanak 3. (3)(2) Ovaj Pravilnik se primjenjuje na slijedeću električnuopremu: generatore, motore i druge rotacijske strojeve, sklopne i upravljačke uređaje, transformatore i prigušnice, pretvarače, kabele, sustave razvođenja kabela i vodova, akumulatore, kondenzatore, uzemljivačke sustave, zgrade i ograde koje su dio zatvorenog električnogpogonskog prostora, pridružene zaštitne, upravljačke i pomoćne sustave.SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićČlanak 4. (1)(1) Ovaj Pravilnik se ne primjenjuje na: nadzemne i kabelske vodove među odvojenimelektroenergetskim postrojenjima, sustave električne vuče (ali se primjenjuje na stanicekoje napajaju sustave električne vuče), rudarsku opremu i postrojenja, instalacije za fluorescentna rasvjetna tijela, elektroenergetska postrojenja na brodovima i odobalnim postrojenjima, elektrostatsku opremu, ispitna mjesta, medicinsku opremu (npr. rendgenskih uređaja).SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićČlanak 4. (2)(2) Ovaj Pravilnik se ne primjenjuje na konstruiranjetvornički izrađenih i tipski ispitanih sklopnih uređajaprema zahtjevima posebnih postojećih norma, koje sunavedene u Prilogu B ovoga Pravilnika.SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićČlanak 6.(1) Elektroenergetsko postrojenje je sastavni diograđevnog sklopa građevine.(2) Ispunjavanje bitnih zahtjeva za građevinu, koji supropisani posebnim propisima u području prostornoguređenja i gradnje, s obzirom na sigurnost i kvalitetuopskrbe i korištenja električne energije i pravilnog radaza predviđenu namjenu, postiže se elektroenergetskimpostrojenjem koje ispunjava tehničke i druge zahtjevepropisane ovim Pravilnikom.SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićČlanak 7. (1)(1) Pri projektiranju, građenju odnosno izvođenju radova,uporabi, pogonu i održavanju elektroenergetskogpostrojenja i električne opreme za ispunjavanje zahtjevapropisanih ovim Pravilnikom primjenjuju se zahtjevi koji suutvrđeni u normama čiju primjenu propisuju pojedineodredbe ovoga Pravilnika, čijom se potpunom primjenomstvara pretpostavka da elektroenergetsko postrojenje ielektrična oprema ispunjavaju zahtjeve ovoga Pravilnika.SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićČlanak 7. (2)(2) Pri projektiranju, građenju odnosno izvođenju radova,uporabi, pogonu i održavanju elektroenergetskihpostrojenja i električne opreme mogu se za ispunjavanjezahtjeva ovoga Pravilnika, umjesto zahtjeva iz stavka 1.ovog članka, primjenjivati zahtjevi koji su utvrđeni u drugimodnosnim normama ili tehničkim specifikacijama, ako sedokumentirano dokaže da se s njihovom primjenomosigurava ispunjavanje zahtjeva ovoga Pravilnikanajmanje na razini zahtjeva utvrđenih u normama iz stavka1. ovoga članka.SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićČlanak tska postrojenja, na koje se primjenjujeovaj Pravilnik, moraju imati tehnička svojstva iispunjavati druge zahtjeve propisane ovim Pravilnikom.SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićII. TEHNIČKI I DRUGI ZAHTJEVI ZAELEKTROENERGETSKA POSTROJENJAČlanak 11.Razredba naponaElektroenergetsko postrojenje i električna opremamoraju moći podnositi svoje nazivne e prenapone sukladno zahtjevima normaHRN EN 637 S1, HRN IEC 60038, HRN HD 472 S1,HRN EN 60071-1 i HRN EN 60071-2.SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićČlanak 13.Struja kratkog spojaElektroenergetska postrojenja i električna oprema morajubiti izvedeni tako da sigurno podnose mehaničke itoplinske učinke struje kratkog spoja sukladno zahtjevimanorma HRN HD 637 S1, HRN EN 60865-1 i HRN IEC60949.SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićČlanak 16.Prenaponi(1) Elektroenergetska postrojenja i električna opremamoraju se zaštititi od sklopnih i atmosferskih prenapona kojiprelaze njihove podnosive vrijednosti pravilnim izborom iugradnjom odvodnika prenapona i/ili iskrišta tako dazaštitna razina na mjestu njihove ugradnje bude manja odpodnosive vrijednosti štićene električne opreme.(2) Zahtjevi za prenaponsku zaštitu iz stavka 1. ovogačlanka ispunjavaju se primjenom zahtjeva norme HRN EN637 S1, HRN EN 60099-5, HRN IEC 60071-1, HRN IEC60071-2.SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićČlanak 17.HarmoniciMoraju se razmotriti učinci harmoničkih struja iharmoničkih napona na elektroenergetsko postrojenje iprovesti odgovarajuće korektivne mjere u skladu sazahtjevima Mrežnih pravila elektroenergetskog sustavai/ili osiguranjem ispravnog pogona elektroenergetskogpostrojenja, te zahtjevima norme HRN EN 637 S1 i HRNEN 50160.SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićČlanak 18.Mehanički zahtjevi(1) Električna oprema i nosive konstrukcije, uključujući njihovetemelje, moraju podnijeti očekivana statička i dinamičkamehanička naprezanja.(2) Sukladnost sa zahtjevima iz stavka 1. ovoga članka upogledu ispunjavanja zahtjeva normalnih opterećenja,opterećenja uslijed zatezanja, opterećenja uslijed izvođenja,opterećenja uslijed leda, opterećenja uslijed vjetra, sila uslijedsklapanja, sila uslijed kratkog spoja, otpuštanja vodiča,vibracija i zahtjeva za dimenzioniranje nosivih konstrukcijapostiže se primjenom zahtjeva norme HRN HD 637 S1 inorma na čiju primjenu ona upućuje.SeminarNORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽIZagreb, 4. ožujka 2010.

Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kVMr.sc. Davor PetranovićČlanak 19.Klimatski uvjeti i uvjeti okoliša(1) Elektroen

2. Hrvatska komora arhitekata i inženjera u graditeljstvu, Razed inženjera elektrotehnike, 3. Ministarstvo z zštitu okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Pravilnik o elektroenergetskim postrojenjima iznad 1 kV Mr.sc. Davor Petranović Seminar NORMIZACIJA, TEHNIČKI PROPISI I NORME ZA OPREMU I POSTROJENJA U DISTRIBUCIJSKOJ MREŽI

Related Documents:

2 nadkritični fl uid CO . 2 u elektra-nama koje za pogonsko gorivo koriste ugljen ili plin i u industrijskim postrojenjima (čeličane, cementare, . ćete stranicama pronaći objašnjenja o tome kako se može provesti geološko skladištenje CO 2, u kojim je uvjetima ono moguće i koji su kriteriji za njegovu sig-

- Zakon o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju, NN 78/15 - Zakon o vodama NN 153/09 130/11 i 56/13 - Zakon o zaštiti prirode NN 80/13 - Zakon o zaštiti od požara NN 92/10 - Zakon o zapaljivim tekućinama i plinovima NN 108/95 i 56/10 - Pravilnik o vatrogasnim aparatima NN 101/11 i 74/13

- Zakon o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju, NN 78/15 - Zakon o vodama NN 153/09 130/11, 56/13, 14/14 - Zakon o zaštiti prirode NN 80/13 - Zakon o zaštiti od požara NN 92/10 - Zakon o zapaljivim tekućinama i plinovima NN 108/95 i 56/10 - Pravilnik o vatrogasnim aparatima NN 101/11 i 74/13

A Comprehensive Thermal Management System Model for Hybrid Electric Vehicles by Sungjin Park A dissertation submitted in partial fulfillment of the requirements for the degree of Doctor of Philosophy (Mechanical Engineering) in The University of Michigan 2011 Doctoral Committee: Professor Dionissios N. Assanis, Co-Chair Assistant Professor Dohoy Jung, Co-Chair Professor Huei Peng Professor .

BEC HIGHER PART TWO Questions 13 – 22 You will hear five different business people talking about trips they have recently been on. For each extract there are two tasks. For Task One, choose the purpose of each trip from the list A – H.F or Task Two, choose the problem described from the list A – H . Y ou will hear the recording twice. T ASK ONE – PURPOSE For questions 13 .

pengalaman belajar yang relevan terhadap mata kuliah e-learning 2. Mahasiswa dapat menunjukan kesiapan belajar efektif 1.a Kajian pemanfaatan e-learning dalam Dunia Kerja b Kaitan e-learning dengan kompetensi yang harus dimiliki oleh mahasiswa 2.a Teknik pembelajaran mata kuliah e-learning b Strategi pemanfaatan multi sumber untuk memperkaya belajar mahasiswa c Strategi evaluasi yang digunakan .

& Beverages ensure food availability in the future. secure access to primary resources as well as productive operations that This is evidenced by repeated Chinese-led acquisition in foreign markets, targeting agricultural companies or meat, pork and poultry producers, mainly. Such was the case of Smithfields Foods (with Chinese WH Group as its controlling shareholder), which acquired several .

Beverages COCKTAILS Belgian Pilsner - Draft 8 Stella Artois 5% IBU tbd Japanese Pilsner 10 Coedo Ruri Premium 5% IBU tbd Japanese Black Lager 10 Coedo Shikkoku 5% IBU tbd Kona Wailua Wheat 7 Hawaii, USA 5.2% IBU 15 Kona Hanalei Island IPA 7 Hawaii, USA 4.5% IBU tbd Prosecco, Avissi 11/49 Veneto-Italy