D6 Konstruksjoner: Dataflyt Mellom Novapoint Og Tekla Structures

10m ago
6 Views
1 Downloads
2.91 MB
41 Pages
Last View : 8d ago
Last Download : 3m ago
Upload by : Lilly Andre
Transcription

TRIMBLE NOVAPOINT BRUKERMØTE 2018 D6 Konstruksjoner: Dataflyt mellom Novapoint og Tekla Structures Eirik Nordby Gallefoss, EDRMedeso og Jan Erik Hoel, Trimble

Agenda I Novapoint: Eksportere koordinater for veg-senterlinja som en CSV-fil Modellere bruplaten i en g/s bru Revidere veg-geometrien og se hvordan bruflata følger med den reviderte vegen Eksportere bruplata som en IFC-fil I Tekla Structures: Modellere bruplata med siste versjon av Beam Extruder Modellere søyler, landkar, rekkverk og armering Se på tegningsproduksjon og bøyelister i Tekla Structures Vise hvordan egenskaper kan legges inn i modellen Eksportere brua som en IFC-fil I Novapoint: Vise brua som er importert som en IFC-fil fra Tekla Structures

Vi skal se nærmere på en planlagt g/s bru ved Høvik kirke

Eksport av senterlinje-koordinater Oppretter en Bru-oppgave: Knytter brua til vegoppgave 48200:

Eksport av senterlinje-koordinater Starter AutoCAD nede til høyre i Novapoint: Velger den aktuelle bru-oppgaven i Novapoint Bru:

Eksport av senterlinje-koordinater Velger «Tegn tverrsnitt»-knappen: Går til profil 2790 og tegner en trekantet profil med polylinjefunksjonen i AutoCAD. Topp-punktet i trekanten snappes til vegpunktet 0,0 (dvs senterlinja)

Eksport av senterlinje-koordinater Velger «Koble polylinje til veg»-knappen: Velger punkttype 2 og kobler tverrsnittet til vegpunkt 0,0 (dvs senterlinja) Registrerer polylinjen:

Eksport av senterlinje-koordinater Lagrer tverrsnittet: Går til «Se/Rediger» nøkkeltverrsnitt: Kopierer tverrsnitt 2790 til 2936,5

Eksport av senterlinje-koordinater Starter «Definer geometri-tabell» funksjonen: Gir tabellen et navn og trykker poå TAB-tasten, velger «Select»: Lager en ny tabell:

Eksport av senterlinje-koordinater Velg «Koordinater inkludert elevasjon»: Velg å «Skrivet til fil», sett intervallet til 1 meter og klikk så på «Draw»: Angi navn og kode for punktet:

Eksport av senterlinje-koordinater Slik ser den eksporterte fila ut. Den kan benyttes i Beam Extruder i Tekla Structures:

Modellering av bruplaten i Novapoint Bru Oppretter en Bru-oppgave: Knytter brua til vegoppgave 48200:

Modellering av bruplaten i Novapoint Bru Starter AutoCAD nede til høyre i Novapoint: Velger den aktuelle bru-oppgaven i Novapoint Bru:

Modellering av bruplaten i Novapoint Bru Velger tverrsnittsbibliotek knappen: Legger inn T-tverrsnitt i profil 2790 og 2936,5:

Modellering av bruplaten i Novapoint Bru Vi ser på tverrsnittene i «Vis/rediger nøkkeltverrsnitt»

Modellering av bruplaten i Novapoint Bru Velg 3D Face Solid Model Tegn brua ut som «Lofted-Solid»: NB: Endrer lagnavnet til «Brubdekke Concrete» slik at bruplaten blir konvertert til riktig objekttype og materiale ved import tilbake til Novapoint.

Modellering av bruplaten i Novapoint Bru Inspiser brua og lagrer tegningen:

Importer bruplaten igjen i Novapoint Starter «Import» funksjonen: Velger konverteringsreglene «Konstruksjoner» og « CAD-Geometry to Unclassified objects» Det er den markerte linja under fra «Konstruksjoner»-konverteringsregelen som konverterer bruplaten:

Importer bruplaten igjen i Novapoint Bruplaten har kommet inn i Novapoint:

Eksporterer bruplaten som IFC-fil Starter «Eksport» funksjonen på «Leveranse» fanen: Velger konverteringsregelen «Bridge IFC»: Velger å eksportere resultatene fra importoppgaven: Linja under er hentet gra «Bridge IFC» konverteringsregelen og viser hvordan bruflaten konverteres til IfcObject:

Eksporterer bruplaten som IFC-fil Bruplaten vist i Solibri:

Økning av vegbredden Høyreklikker og velger «Rediger» på vegoppgaven: Velger «Vegflate» på «Design» fanen:

Økning av vegbredden Øker kjørefeltbredden i bru-området fra 2,25m til 3,00m på begge sider av vegen:

Økning av vegbredden Bygger vegen ved å klikke på «OK» i verktøylinja: Tegner ut bruplata igjen i 3D med Novapoint Bru og lagrer som den samme DWG-fila:

Økning av vegbredden Etter å ha valgt «Rediger» på importoppgaven for DWG-fila, så ser vi at brua har blitt utvidet til å følge vegbredden: Den reviderte brede bruplate kan så eksporteres på IFC-format på tilsvarende måte som den smale bruplata.

Tekla Structures

Lager “Base point” for å flytte modellen nærmere nullpunkt i Tekla Base point kan brukes som felles prosjekt-nullpunkt, eller som helt uavhengige import/eksport punkter for IFC-filer. Tekla krever at modellering skjer «nærme» origo. Havner man for langt unna vil enkelte funksjoner kunne bli unøyaktige. I Tekla setter man egentlig hvilke koordinater man har i det punktet man velger i modellen. Her (0,0,0) (Origo).

Legger inn referansemodeller Velger referansefiler i høyrepanelet. Her velger jeg å benytte «Base point» for å flytte referansefila nærmere origo ved import. Kan også gjøres etterpå. Legger inn både smal og bred versjon av brua.

Modellerer fundamenter og søyler Fundamenter kan modeller ved hjelp av grunnfunksjoner som bjelke og søyle. Her har jeg forberedt en komponent for modellere og endre fundamenter og søylene parametrisk. Kan også velge antall søyler, kantavstand etc. Slike parametriske komponenter bidrar til økt modelleringshastighet, og kvalitetsskring. Det er spesielt nyttig ved utfordrende geometri, eller typiske standard-løsninger man ofte benytter. Denne tok meg omtrent en halv time å lage.

Armerer fundamenter og søyle Man kan bruke flere metoder for å armere konstruksjoner i Tekla. Komponentkatalogen kommer med flere generiske og paramtriske armeringskomponenter. Man kan i tillegg laste ned nyttige applikasjoner fra «Warehouse». Man kan også benytte de manuelle metodene som rebar-group, rebar-sets eller rebar shape placing tool. Man kan også lage egne armeringskomponenter. Her benytter jeg rebar sets til fundamentene, og komponenten «round column reinforcement» til søylene. Varierende grupper er lett i Tekla!

Lager fast profil i Tekla Man kan lage faste og varierende profiler i Tekla. Disse kan også være parametriske. Man kan også importere profiler fra DWG, tegne og parametrisere profiler i «sketch editor», eller skape polygon-profiler. I dette tilfellet lages et profil fra en plate modellert etter importert IFC fil.

Benytter “Beam Extruder” – forberedning av Excel-filen Beam Extruder er en applikasjon man finner på «Warehouse» som gjør det enklere å følge en veglinje eller koordinater. Fra Novapoint kan man lett generere punkter per meter f.eks, langs en veglinje eller kantlinje. Disse kan benyttes i Beam Extruder etter litt behandling i Excel. Beam Extruder setter en og en bjelke etter hverandre og kutter disse slik at det vil se ut som en sammenhengende konstruksjon. Man kan lage enkle bjelker, polybjelker, eller items. Items er benyttet her. Items opsjonen lager et sammenhengende solid element av bruplata.

Benytter “Beam Extruder” – genererer brudekket m.m. Beam Extruder setter en og en bjelke etter hverandre og kutter disse slik at det vil se ut som en sammenhengende konstruksjon. Man kan lage enkle bjelker, polybjelker, eller items. Items er benyttet i dette tilfellet. Generer brudekket, kantbjelker og rekkverksrør med bruk av «Beam Extruder».

Setter inn rekkverksstolper Det finnes noen hjelpemidler for å sette ut rekkverksstolper. Poenget er å kunne sette disse ut langs en linje med jevne mellomrom. Man kan benytte en «Warehouse»-applikasjon som heter «Curved Stanchions». Med denne funksjonen kan man sette avstand mellom stolpene og den følger sirkulære/rette former. Eventuelt kan man benytte egne komponenter som man plasserer ved hjelp av «Curved Stanchions». Da benyttes denne som en hjelpefunksjon for å få plasseringen av rekkverksstolpene hver 3. meter f.eks. langs kantbjelken. Det er også mulig å generere punkter langs kantbjelken i Novapoint og sette inn i Tekla.

Armere brudekket og kantbjelker I «Warehouse» har man 3 komponenter som er laget for å armere typiske konstruksjoner man benytter «Beam Extruder» for å modellere. De er laget slik at de følger profilpunktene som dannes langs de ulike kantene når man lager bjelkesegmenter etter hverandre. Der kan man lage langsgående og tverrgående armering, samt bøyler i kantbjelker og i dekket.

Sette attributer – status etc. I Tekla kan man legge inn ekstra objektrelevant informasjon som andre i prosjektet kan ha nytte av. Disse kalles «User defined attributes» i Tekla, og man kan definere så mange man trenger. Fra før i Tekla kommer vekter, volumer, arealer, materialkvalitet osv automatisk på alt man modellerer. Informasjonen eksporteres sammen med IFC modellen til Novapoint.

Eksportere IFC. Når man så skal eksportere til IFC, må man huske på å huke på/av de objektene man vil ha med på IFC-fila. Novapoint takler ikke alt for store armeringsmengder f.eks. Vi må også huske på å ta med all ekstra relevant informasjon man har lagt inn på objektene i Tekla til IFC. Vi har her tatt med «Samferdsel» som er et egendefinert egenskapssett. Vi må også huske på å eksportere med den samme «vektoren» (koordinatoffsettet) som vi importerte IFC-fila fra Novapoint med. Da vil IFC fila automatisk havne riktig sted i samhandlingsmodellen.

Novapoint

Import av IFC-fil fra Tekla Structures IFC-fila som er produsert i Tekla Structures kan importeres inn igjen i Novapoint ved å velge «Import» på «Sett inn»-fanen: Velger en litt modifisert konverteringsregel basert på «konstruksjoner»-regelen som følger med installasjonen. Denne regelen henter over alle egendefinerte egenskaper fra IFC-fila: Det lokale 0-punktet for Tekla Structures-modellen er oppgitt i IFC-fila og blir lest av Novapoint:

Import av IFC-fil fra Tekla Structures Slik ser den importerte IFC-fila fra Tekla Structures ut i Novapoint – inkludert egenskaper:

Construction Continuum

Man kan bruke flere metoder for å armere konstruksjoner i Tekla. Komponentkatalogen kommer med flere generiske og paramtriske armeringskomponenter. Man kan i tillegg laste ned nyttige applikasjoner fra «Warehouse». Man kan også benytte de manuelle metodene som rebar-group, rebar-sets eller rebar shape placing tool. Man kan også lage egne

Related Documents:

CIS tjener som et to-veis kommando kommunikasjonssystem, med oppkallsmulighet begge veier. Kommunikasjonen går mellom master og understasjoner, dvs. at kommunikasjon mellom understasjoner ikke er mulig. Det kompakte designet gjør systemet lett å installere. M

- Design of steel structures NS 3473, 6. edition September 2003: Prosjektering av betongkonstruksjoner. Beregnings- og konstruksjonsregler. - Design of conctete structures NS 3490, 2. edition December 2004: Prosjektering av konstruksjoner. Krav til pålitelighet. - Basis of structural design

Mass Haul Basics Spreadsheets are good but not perfect - Requires manual entry each time design changes - Easy to increase cost by creating longer hauls than needed BC-HCE uses an algorithm to optimise material movement - Faster calculation and more cost effective workflow - Push the Refresh button to update as design changes

THE WOOL HERITAGE ROUTE 2019. Redaksjon Kjersti Isdal, Region Nordhordland Frode Nergaard Fjeldstad, VisitBergen Design Diana Lukas-Nülle Ullruta – The Wool Heritage Route er eit samarbeid mellom Region Nordhordland og VisitBergen. Arbeidet er utført med støtte frå prosjektet SHAPE (NPA/EU). Heftet er trykt på svanemerket papir.

vart dekt med felles midlar frå Norges nasjonalparkkommunar (og landsbyar). I etterkant av kurset har det mellom anna vore laga to videoar for å vise fram ledige lokale i nasjonalparklandbyen og stimulere til meir aktivitet. Desse videoane er primært distribuert og delt via Facebook, men kan også sjåast på Youtube-kanalen til Lom kommune.

3. Velg Tab 1 i hovedvinduet for sendte meldinger og sett Tx nnnn Hz til en Tx-frekvens mellom 1000 og 4000 Hz. Du kan også velge en Tx-frekvens ved å bruke Shift Click på i fossefallvinduet. Det kan hende du finner ut at frekvenser over 3000 Hz er øn

ECOPHON FOCUS DG Elegant og svevende Ecophon Focus DG er en demonterbar himling med eksklusivt utseende. Platene har en spalte på 8 mm seg i mellom, og henger 14 mm under opphenget. Dette gir et svevende uttrykk, og mindre synlig opp-heng. All montering/demontering f

JAPANESE SECOND LANGUAGE Written examination Thursday 26 November 2020 Reading time: 11.45 am to 12.00 noon (15 minutes) Writing time: 12.00 noon to 2.00 pm (2 hours) QUESTION AND ANSWER BOOK Structure of book Section Number of questions Number of questions to be answered Number of marks 1 – Part A – Part B 1 1 1 1 10 10 2 – Part A – Part B 1 1 1 1 20 15 3 4 1 20 Total 75 Students .